fredag 1 maj 2009

Min siste april

Idag är det Valborgsmässoafton eller siste april som vi lundensare brukar säga. Jag googlade hur denna dag ska firas i Lund och enligt Wikepedia ska den se ut så här.
En traditionsenlig valborgsmässoafton i det akademiska Lund kallas för siste april. Siste april-festligheterna i Lund var ursprungligen en förfest inför studentkårens rektorsuppvaktning den 1 maj. Numera firas siste april i Lund med kamp mellan nationerna i grenar såsom pajkastning och dragkamp. Övriga befolkningen beger sig till Stadsparken för en gigantisk picknick och de minsta åker karusell på södra lekan. Ungefärliga hålltider:
08.00 Sillfrukost på någon av studentnationerna.
David och jag åt vår frukost här hemma. Ingen av oss åt sill.

10.00–13.00 Lekar och tävlingar i Stadsparken (tidigare på Centrala idrottsplatsen).
D och jag var i stadsparken redan halv tio och vi var inte ensamma..... Gick bara ett varv, sedan mötte vi Christina och Sonja och gick till Petersgården för en rytmikstund och lunch...
10.00–15.00 Radio AF sänder traditionsenligt direkt från Stadsparken.
Kvinnan, Margareta, som höll i rytmikstunden sjöng för de små och D satt stilla och lyssnade i 40 minuter...Det händer inte ofta men hon var väldigt speciell.
Eftermiddag: Picknick i Stadsparken. Karuseller och tivoli på idrottsplatsen strax söderut.
När David vaknade från sin skönhetssömn vid tretiden gick vi först och lekte på vår lekplats sedan mötte vi Stefan och sen gick vi en sväng i stadsparken. Blev väldigt törstiga när vi såg alla festande ungdomar...
17.45 Traditionell mösspåtagning på Tegnérsplatsen. Tal av Lunds Universitets Studentkårers vice ordförande, samt sång av Studentsångarna som sjunger ut vintern.
Den enda mössa vi satte på var Davids hatt som han gärna slänger av. Vårsången "Lilla snigel akta dig" sjöngs innan maten äntligen stod framför honom.

Kväll och natt: Gå på traditionsenlig siste-apriluppsättning av Lundaspexarna eller Sittning på någon av nationerna och därefter fest natten lång.
Vi satte oss på The Times uteservering och drack vars en öl, spexandet stod David för... Sedan gick vi hem och beställde pizza och somnade framför tv:n ....

07.00 den 1 maj: Enligt en tradition bör siste april-firandet avslutas med frukostbuffé på Grand Hotel för att på så sätt sätta punkt för ett komplett dygns firande.
Vår frukostbuffe blir här hemma inte riktigt lika imponerande som Grands.

Rektorsuppvaktning 1 maj (studenterna uppvaktar rektorn på Universitetshusets trappa)
Traditionsenligt hälsar Studentsångarna våren välkommen från Universitetshusets trappa. Direktsänds i TV4 kl 18.15 den 1 maj.
Om vi hunnit hem från mamma och pappas stuga så kommer vi att stå där som vanligt och jag sjunger med alldeles för högt...

2 kommentarer:

@nemonen sa...

Vilket härligt firande av vårens ankomst. Trevligt med din berättelse till.

Veronica sa...

Vilket härligt firande =)